Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika

Firmy opět hodnotily

Před jarními prázdninami získali někteří žáci od firem odměnu, která je určitě potěšila. Od roku 2004, a to je 20 let, firmy hodnotí prospěch žáků v tak zvaném stipendijním programu, do kterého si firmy žáky vybírají v prvním ročníku a od letošního roku od ročníku druhého. V současné době má stipendijní program 13 firem a je v něm zahrnuto 202 žáků maturitních a učebních oborů Mechanik seřizovač, Technolog plastikářské výroby, Mechanik elektrotechnik, Obráběč kovů, Strojní mechanik a Elektrikář silnoproud. Celková částka, kterou firmy vyplatily, byla 486 000,- Kč. Nejvíce vyplatily firmy Tajmac – ZPS, a. s., 145 000,- Kč, Continental Barum, s. r. o., 102 500,- Kč, TOS HULÍN, a. s., 47 500,- Kč, ZAKO Turčín, s. r. o., 45 000,- Kč, Kovárna Viva, a. s., 44 500,- Kč, ZPS-FN, a. s., 41 000,- Kč.

Do stipendijního programu poprvé zařadila žáky i polygrafická firma Cardbox Packaging, s. r. o.

Od letošního roku se firmy rozhodly podpořit odborný výcvik, takže žáci, kteří nesplní kritéria hodnocení, mohou dostat v případě jedničky nebo dvojky z odborného výcviku odměnu až 2 000,- Kč. Díky tomuto rozhodnutí získalo odměnu 104 žáků, což je v historii daleko nejvíce v poměru k hodnoceným žákům.

Vyhodnocení probíhalo většinou ve firmách a bylo spojeno s exkurzí ve výrobě. Samotného vyhodnocení se většinou účastnili ředitelé a majitelé firem. To svědčí o tom, že firmy kladou důraz na možnost vybrat si žáky, kteří k nim v posledním ročníku studia nastoupí na praxi. Vyhodnocení se zúčastňují všichni žáci, tedy i ti, kteří na odměnu nedosáhnou. Letošní pozitivní poznatek z tohoto hodnocení je ten, že nepřítomní žáci byli řádně omluveni a nezúčastnili se jen ve výjimečných případech.

Poděkování patří především firmám, že jsou ochotni odměňovat žáky za studijní výsledky, což běžně na školách není a studijní výsledky se berou jako samozřejmost. Dále pak paní Valové a paní  Ščotkové za přípravu podkladů k hodnocení.

Odměněným žákům blahopřejeme, věříme, že je to podpoří v dalším studiu, které zdárně dokončí.

 

Bc. Petr Málek

Publikováno: 28.2.2024|Kategorie: Aktivity školy, Strojírenské obory, Zpracovatelské obory|