Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika
Úvodní stránka/Aktivity školy/Maraton psaní dopisů

Maraton psaní dopisů

V prosinci 2023 se některé třídy naší školy zapojily do každoročního Maratonu psaní dopisů zaštiťovaného organizací Amnesty International. Jde o mezinárodní akci, v rámci které lidé po celém světě posílají své dopisy proti bezpráví. Většinou se jedná o dopisy za nespravedlivě odsouzené, ale letos byl jeden z dopisů adresován i společnosti META, která svými algoritmy na Facebooku zesilovala nenávist vůči Rohingům.

Největší pozornost si mezi žáky získala Justyna z Polska. Ta už v roce 2016 založila Abortion Dream team, což je skupina, která se snaží prosadit kampaň proti stigmatizaci potratů a nabízí poradenství k bezpečné interrupci. Za poskytnutí potratové pilulky (trestný čin napomáhání potratu) byla odsouzena k osmi měsícům veřejně prospěšných prací.

K dalším osudům patří například bloger a aktivista ze Spojených arabských emirátů, který byl nespravedlivě odsouzen na 10 let za urážku státu a jeho symbolů, když ve svých článcích poukazoval na zmanipulovanost soudů a mučení nespravedlivě vězněných. Dalším je muž odsouzený kvůli své sexuální orientaci nebo žena, aktivistka, která kvůli kritice prezidenta stanula v Tunisku před soudem a hrozí jí roky vězení.

 

Jsme rádi, že našim žákům není osud druhých lidí lhostejný a do této akce se dobrovolně zapojili. I díky tomu bylo z České republiky odesláno přes 46 000 dopisů. Děkujeme!

 

 

Publikováno: 5.1.2024|Kategorie: Aktivity školy|