Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika
Úvodní stránka/Aktivity školy/Příběhy bezpráví – Listopad 2023

Příběhy bezpráví – Listopad 2023

Tak jako v uplynulých školních letech, i v tom roce letošním se naše škola zúčastnila každoročního projektu pořádaného organizací Jeden svět na školách – Příběhy bezpráví. Konkrétně se jednalo o Měsíc filmů na školách, v jehož rámci žáci vybraných tříd po zhlédnutí dokumentu zaměřeného na porušování lidských práv v totalitním Československu absolvovali následnou besedu s pamětníkem tohoto neradostného období našich národních dějin.

V letošním školním roce 2023/2024 se v aule naší školy tato pravidelná celonárodní akce uskutečnila v pondělí 20. 11. 2023 a zúčastnily se jí třídy 3TK, 3RM, 3ME a 4M1. Vybrán byl filmový dokument s názvem Chceme dýchat, který se věnuje problematice ničení životního prostředí na Teplicku v období normalizace a také protestního punkového hnutí mládeže v tomto kraji. Pocity a myšlení mladých lidí v tomto období zde byly zdařile demonstrovány na příběhu Pavla a Renaty, kdy Pavel se rozhodl v Československu zůstat, ale Renata naopak emigrovala do demokratického Rakouska.

Následovala besedapanem Albertem Antonínem Černým, politickým vězněm z období 70. let 20. století, vedená skrze Skype. Pan Černý shromážděným žákům povyprávěl o svém životě v období totalitního režimu, včetně pobytu v komunistickém vězení. Poté zazněly dotazy z řad žáků i dohlížejících pedagogů – řešila se především otázka problémů mladé generace v posledním období poznamenaném šířícími se dezinformacemi nejen v souvislosti s válkou na Ukrajině.

V rámci odpovědí na otázky žáků i jejich vyučujících zdůraznil pan Černý především nezbytnost znalosti našich nejnovějších dějin, aby se společnost poučila z chyb uplynulého období, a nebyla tak odsouzena je v budoucnosti opakovat.

Jako každý rok sklidila tato pravidelná akce pozitivní ohlas v řadách žáků i učitelů a těšíme se na její další ročník na podzim roku 2024.

Jaromír Horák

Publikováno: 12.12.2023|Kategorie: Aktivity školy|