Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika
Úvodní stránka/Aktivity školy, Polygrafické obory/Návštěva českotěšínské tiskárny FINIDR, předního evropského výrobce knih

Návštěva českotěšínské tiskárny FINIDR, předního evropského výrobce knih

Na závěr školního roku měli žáci polygrafických oborů jedinečnou příležitost nahlédnout do moderních tiskových technologií během exkurze do tiskárny Finidr se sídlem v Českém Těšíně, která se specializuje na výrobu knižních publikací, katalogů a ostatní polygrafické produkce.

Exkurze začala seznámením s historií tiskárny a pokračovala prohlídkou jednotlivých výrobních pracovišť. Zde žáci měli možnost přímo sledovat tisk a kompletní knihařské zpracování na moderních strojích.

Finidr patří mezi přední evropské producenty knih. Tato exkurze umožnila žákům lépe pochopit technologické procesy, které se uplatňují při výrobě knih, a získat konkrétní příklady toho, jak využít moderní tiskové techniky k dosažení vysoké kvality a efektivity.

Po prohlídce firmy Finidr jsme navštívili míchárnu barev společnosti CNI Tisk Servis, která sídlí ve stejných prostorách a zajišťuje tiskárně odborný servis nejen v oblasti míchání přímých barev. Zde se nás ujal pan Miroslav Dobruš, který patří mezi vyhledávané odborníky v oblasti  tiskových procesů a seznámil nás s celým pracovním procesem přípravy míchání barev. Firma CNI Tisk Servis při této příležitosti darovala naší škole barevníkovou jednotku, kterou žáci budou používat pro zkoušku míchání barevných odstínů.

Navštívená tiskárna Finidr a společnost CNI Tisk Servis představuje inspirativní příklad toho, co moderní polygrafický průmysl dokáže nabídnout. Žákům představila široké možnosti
a perspektivy, které se ve světě přípravy barev, tisku a knižní výroby nabízejí. Kvalitní
a efektivní výroba knih vyžaduje nejen odbornost a preciznost, ale také schopnost sledovat
a přizpůsobovat se moderním trendům a technologiím v oboru. Znalost a schopnost pracovat s moderními tiskovými technikami je klíčová pro dosažení vysoké kvality, efektivity
a konkurenceschopnosti v knižním průmyslu.

Velké poděkování patří našemu průvodci panu Ing. Tomáši Romanovi, Miroslavu Dobrušovi a jeho kolegům, kteří nás provázeli tiskárnou. Jejich vstřícnost a ochota sdílet své znalosti přispěly k cennému a inspirativnímu zážitku pro naše žáky.

Jana Šarmanová, Martin Kašpařík

Publikováno: 28.6.2023|Kategorie: Aktivity školy, Polygrafické obory|