Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika
Úvodní stránka/Aktivity školy/První projektové setkání Levimore – Itálie

První projektové setkání Levimore – Itálie

Naše škola se opět účastní mezinárodního projektu v programu ERASMUS+, tentokrát s názvem Less Virtual More Real = LEVIMORE, zaměřeným na nebezpečí digitální závislosti. Spolupracujeme se školami z Itálie, Turecka a Maďarska. Jeho hlavním cílem je upozornit na nebezpečí času stráveného ve virtuálním světě a hledat řešení, jak se těmto závislostem vyhnout.

Na prvním společném setkání v Itálii, nazvaném DIVING INTO THE NATURE, naši školu reprezentovali 4 studenti: Míša Černochová, Kačka Vorlová, Štěpán Tilšer a Laďa Šimoník. Tady jsou jejich postřehy z Itálie:

 

Den 1 a den 2

Po dramatickém příletu do Itálie, kdy byl náš let kvůli velmi silnému větru a dešti po hodinovém kroužení nad Bari odkloněn na letiště vzdálené 120 km, na nás čekaly naše rodiny, které si nás odvezly k sobě domů. Všichni byli velmi přátelští a komunikativní, i když rodiče neuměli anglicky. První den pobytu jsme strávili v malém městečku Giovinazzo poblíž Molfetty. Dopoledne pro nás bylo připraveno slavnostní přijetí starostou na radnici. Oběd v restauraci u moře a procházka po městě s průvodkyní byly hlavní náplní našeho odpoledne společně s návštěvou školy v Giovinazzu, kde pro nás bylo připravené kulturní vystoupení v duchu starého Řecka. K večeru jsme se rozdělili a strávili čas s našimi hostitelskými rodinami. Druhý den jsme navštívili školu v Molfettě, kde jsme společně zasadili strom přátelství reprezentující náš projekt a následně se vydali navštívit i historické centrum města a park Del Pulo.  Na večeři jsme se sešli ve městečku Bisceglie ve vyhlášené místní pizzerii, kde jsme si v kuchyni vyzkoušeli upéct vlastní pizzu.

 

Den 3 a 4 – víkend

Sobota byl dnem návštěvy historického centra města Bari, kde jsme společně navštívili baziliku svatého Mikuláše a seznámili se s životem tohoto oblíbeného světce. Prošli jsme si malebné úzké uličky města, a poté jsme už měli příležitost užít si volno s našimi novými přáteli z Itálie, Turecka a Maďarska.

Neděli jsme strávili návštěvou romantického města Matery. Materu jsme si s průvodcem prošli z velké části po hlavních památkách a později jsme se stavili na oběd. Po obědě jsme měli volný čas, který jsme opět strávili s našimi novými přáteli a večer jsme jeli zpět do domovů.

 

Den 5 a den 6

Den pátý jsme strávili plněním projektových aktivit ve škole v Molfettě. Prohlídka záchranné stanice pro mořské želvy a povídání o její důležitosti s tamějšími pracovníky bylo velmi zajímavé. Dokonce jsme se měli účastnit plavby s vypuštěním jedné z uzdravených želviček zpět do moře. Bohužel nám to znemožnilo velmi špatné počasí s deštěm a silným větrem. Následné sportovní odpoledne završilo další zajímavý den projektu. Večer jsme měli tzv. „school party“ s hostinou připravenou našimi italskými přáteli a tancem. Den šestý jsme přednesli prezentace o nebezpečí závislosti na internetu a všechny týmy představili svou zemi společně s připravenými kulturními vložkami. Náš tým si nacvičil ukázku tradičních tanců (polky a mazurky) a měli jsme velký úspěch. Poté jsme měli workshopy, kde jsme vyráběli taštičky a dřevěnou lampu. Následovala návštěva starosty Molfetty, kde nám všem byla předána certifikace o splnění programu. Zpět ve škole jsme poté dostali každý svůj vlastní certifikát.

 

Den 7 – poslední den

Poslední den jsme se všichni sešli ve škole v Giovinazzu, kde jsme si odložili kufry a šli s ostatními týmy strávit zbytek našeho času ve městě. První se s námi rozloučili Maďaři, poté jsme odjeli my a nakonec Turci. Loučení bylo velmi těžké a slzavé, protože se za týden společných zážitků mezi námi vytvořilo krásné přátelství.

Publikováno: 18.4.2023|Kategorie: Aktivity školy|