Projekt č. 2016-1-CZ01-KA101-023069

Úvodní stránka/Projekt č. 2016-1-CZ01-KA101-023069

Jazykový kurz pro učitele – Actilingua Vídeň 2017

V srpnu jsem se zúčastnil jazykového pobytu pro učitele ve Vídni v rámci projektu Erasmus+. Hned v úvodu musím vyzdvihnout perfektní a bezchybnou organizaci mezi zajišťující společností, školou, restaurací a rezidencí, která přispěla k pohodovému a hladkému průběhu. Rezidence, restaurace i škola jsou situované nedaleko od sebe a poskytly mi dobré zázemí po celou dobu mého pobytu.

Výuka probíhala celý týden v odpoledních hodinách. Dopoledne jsem tak využil na výlety po památkách a významných místech města, mezi kterými nechyběli katedrála sv. Štěpána, Schönbrunn, Belveder, kostel sv. Petra a Karla, Opera, všechny monumentální stavby na Ringstrasse, Anker Clock, Strudlhofstiege, zábavní park Prater, urbanistický komplex UNO a další. Všechna významná místa ve Vídni mají své osobité kouzlo a krásu, které potěší oko každého turisty, troufám si „bez nadsázky“ říct i nevidomého. V dopoledních a večerních hodinách byl také čas navštívit některý z bohatých kulturních programů, které Vídeň nabízí.

Z mého pohledu jistě stojí za návštěvu Belveder, kde je k vidění mimo Vídeňské ikony obrazů od Gustava Klimta, celá řada významných děl od Moneta, Maneta, van Gogha, Renoira, Muncha, Fridricha, Schieleho a dalších. Upozorňuji, že pro milovníka umění se návštěva Belvederu stane několikahodinovým silným prožitkem. Milovník hudby si ale ve Vídni také přijde na své, protože nabídka je více než bohatá. Já jsem během pobytu navštívil smyčcový sextet v kryptě kostela svatého Petra a varhanní koncert v katedrále sv. Štěpána. Tak, jak je Eiffelova věž symbolem pro Paříž, tak je pro Vídeň symbolem obří kolo v zábavním parku Prater, který by měl už ze symboliky každý turista také navštívit. Velmi oblíbeným a navštěvovaným místem ve městě je i filmový letní festival u radnice, kde se celé léto ve večerních hodinách promítá každý den nějaký koncert, opera nebo film. Doporučuji navštívit i toto místo a zakusit noční život ve Vídni s následnou procházkou po osvětlených monumentálních stavbách na Ringstrasse.

Co se týká výuky na škole ActiLingua, nejvíce mě zaujala národnostní různorodost účastníků. Ze skupiny deseti studentů jsme pocházeli všichni z jiné země. Ve skupině byli studenti mimo mě z České republiky z Mexika, Japonska, Kazachstánu, Polska, Iránu, Mongolska, Španělska, Itálie a Norska. Nikdy v životě jsem neseděl u jednoho stolu s tak pestrým a rozmanitým národnostním složením.  Strávit celý týden, každý den s těmito lidmi bylo pro mě tím největším obohacením. Veškeré pozitivní dojmy ještě podtrhly perfektní lektoři Vídeňské školy Actilingua, kteří výborně zvládali dynamiku celé skupiny a kteří se pro mě stali v několika ohledech inspirací v učitelské praxi. Jazykovou úroveň dokázali výborně přizpůsobit všem zúčastněným a samotný styl vzdělávání na škole splňoval všechny prvky moderní výuky. Jazykový kurz v Actilingua mohu jen doporučit, protože si z něj odnesete daleko víc, než jen zdokonalení se v cizím jazyce.

Vypracoval: Mgr. Martin Kašpařík