Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika
Úvodní stránka/Aktivity školy, Strojírenské obory/Kovářský výcvik našich žáků ve firmě VIVA

Kovářský výcvik našich žáků ve firmě VIVA

Ve dnech 13. 3 – 17. 3. 2023 a 27-28. 3. 2023 se 24 žáků druhého ročníku oboru Strojní mechanik zúčastnilo kovářského výcviku v Kovárně Viva, kde se seznamovali se základy kování.

První den proběhlo školení o bezpečnosti práce. V další části školení jsme byli seznámeni s tím, jak byla kovárna založena a jak se rozvíjela od svého založení až do dnešní doby. Výrobky zdejší kovárny se používají nejen v automobilovém průmyslu, ale také u vysokozdvižných vozíků a jeřábů.

V dalších dnech probíhala vlastní výuka kování. Žáci byli rozděleni do třech skupin. Měli jsme k dispozici dílnu, kde byly dvě kovářské výhně a nářadí potřebné ke kování. Zkušený mistr z kovárny, pan Doležal nám předvedl, jak se dají zhotovit různé ozdobné předměty, klínky do kladiv, krbové nářadí, podkovy, hřebíky a jiné zajímavé předměty. Kování žáky bavilo, vyrobené věci si mohli vzít a doma využívat.

  Spolupráce s firmou VIVA je pro naše žáky přínosem, protože předvedené technologie nikde jinde v okolí nejsou. Je v zájmu školy v budoucnu pokračovat v tomto způsobu výuky v kovářské firmě.

Poděkování z naší strany patří vedení Kovárny Viva, které umožnilo kovářský výcvik v prostorách firmy a neslo veškeré náklady spojené s výukou, a také personálnímu oddělení a paní Martině Pravdové, která se starala o organizační záležitosti.

 

Bc. Jan Kulíšek a Bc. Jaroslav Pražák

Publikováno: 4.4.2023|Kategorie: Aktivity školy, Strojírenské obory|