Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika

Studentské volby 2021

Ve dnech 20. – 21. 9. 2021 proběhly na naší škole v rámci celorepublikové akce pořádané organizací Jeden svět na školách studentské volby, předjímající volby parlamentní, které jsou plánovány na dny 8. a 9. 10. 2021.

Přítomných žáků s možností účastnit se voleb bylo v tyto dny celkem 387, žáků, již reálně odvolili, potom 271. Volební účast tedy celkově činila 70,03 % .

O přízeň voličů z řad studentů se  – stejně jako tomu bude ve volbách parlamentních – ucházelo celkem 22 politických subjektů.

Vítězem voleb se na naší škole stala koalice Piráti a Starostové (PirStan) s volebním výsledkem 69 % hlasů reálných voličů. Na místě druhém se umístily koalice Spolu – ODS, KDU-ČSL, TOP09 a Komunistická strana Čech a Moravy (shodně po 45 % voličských hlasů). Třetí příčku pak obsadilo vládnoucí hnutí ANO s 35 % hlasů z řad studentstva.

Zajímavým ukazatelem ještě bylo 18% zastoupení politického uskupení Volný blok a 17% zastoupení subjektu Svoboda a přímá demokracie (SPD).

Na závěr můžeme konstatovat, že se volební preference našich studentů diametrálně nelišily od těch celorepublikových a že ukázaly, jak by v nadcházejících parlamentních volbách hlasovali ti, kteří ještě z důvodu nízkého věku reálné volební právo nemají.

Jaromír Horák

Publikováno: 1.10.2021|Kategorie: Aktivity školy, Informace školy|