Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika
Úvodní stránka/Aktivity školy, Informace školy/Projekt SAFNOT v rámci programu ERASMUS +

Projekt SAFNOT v rámci programu ERASMUS +

ÚSPĚŠNÉ ZAKONČENÍ MEZINÁRODNÍHO PROJEKTU SAFNOT NA SPŠP-COP ZLÍN aneb COVID NÁS NEZASTAVIL

Projekt SAFNOT v rámci programu ERASMUS + partnerská spolupráce (výzva 2018)  byl financován z prostředků EU.

SPŠP-COP Zlín v průběhu let 2018–21 spolupracovala se středními školami ze čtyř evropských zemí z Lotyšska, Rumunska, Turecka a Bulharska a covidu navzdory se podařilo splnit projektový plán na 100%, i když se úkoly z posledních dvou z celkových pěti mobilit (výjezdů) musely plnit virtuálně. Během tří let se studenti z Bulharska, Turecka, Rumunska a Lotyšska osobně setkali třikrát a dvě projektová setkání probíhala u PC obrazovek přes ZOOM. Celkem se do projektu zapojilo asi 250 účastníků z pěti zemí. Během projektových úkolů účastníci postavili plot ve speciální zoo pro zvířata v nouzi Ecovillage “Dobrozhuntsi v Bulharsku, v Lotyšsku zasadili stromky v areálu hostitelské školy a navštívili sušárnu šišek, která má obrovský význam pro obnovu tamních i zahraničních lesů. Při návštěvě České republiky nemohli vynechat odbornou exkurzi Kovozoo u Uherského Hradiště ani přečerpávací elektrárnu Dlouhé stráně, kde se všichni dozvěděli spoustu zajímavých a poučných věcí. Během workshopů probíhajících ve školách vytvořili z volných papírů ze starých sešitů nové, ušili kabelky, batohy a pouzdra ze starých džínů; z plastových lahví, papírových ruliček, zavařovacích sklenic a dalších odpadových materiálů vyrobili kancelářské potřeby, hračky, dekorační ozdoby i šperky. Dozvěděli se o recyklačních programech v jednotlivých zemích a sami si stanovili, jakým způsobem může každý z nich přispět k ochraně přírody.

Nezapomnělo se ani na kulturu, tradice a zvyky jednotlivých národů. Každý tým si před jednotlivými setkáními vždy připravil prezentaci své země i s ukázkami tradičních tanců, písní, krojů, typických zvyků a samozřejmě ochutnávku národní kuchyně.

Žáci SPŠP-COP Zlín také v rámci oslavy Dne Země uklidili prostor v okolí školy a zapojili se do akce Ukliďme Česko.

Na závěr projektu bylo vytvořeno několik vzdělávacích SAFNOT videí, které čerpaly inspiraci z projektových aktivit a všechny jsou volně dostupné na YouTube.

V rámci diseminace projektu SPŠP-COP Zlín bylo uskutečněno několik workshopů na základních školách Zlín Slovenská, ZŠ Nová cesta Štípa, Církevní ZŠ Zlín a ZŠ Velký Ořechov a žáci podle vypracovaných plánů hodin SAFNOT šili kabelky, batohy, pouzdra na brýle, mobily i psací potřeby, a také vyráběli stojany na tužky a hračky.

                                                                                       Mgr Kateřina Dvořáková, MBA

Publikováno: 7.10.2021|Kategorie: Aktivity školy, Informace školy|