Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika
Úvodní stránka/Aktivity školy, Elektrotechnické obory, Informační technologie/Nová učebna pro obory Mechanik elektrotechnik a Informační technologie

Nová učebna pro obory Mechanik elektrotechnik a Informační technologie

Naše škola byla vybrána a dostala možnost zapojit se do projektu EDUgrant firmy Velux. Jedná se o projekt, který má za cíl podpořit technické vzdělávání. V současné době je v projektu zapojeno 6 středních škol.

Hlavní myšlenkou bylo rozšířit výuku odborného výcviku oboru Mechanik elektrotechnik a výuku oboru Informační technologie o technologie, které jsou velmi žádané na trhu práce v regionu, protože je velký nedostatek kvalifikovaných pracovníků a komplexní výuka těchto technologií v regionu chybí.

Z tohoto důvodu jsme v rámci projektu EDUgrant zakoupili panely na výuku elektronického zabezpečovacího systému (EZS) Paradox, docházkového či přístupového systému SYSDO a kamerového systému Milesight. Na těchto panelech se naši žáci naučí všechny potřebné dovednosti, které budou v praxi potřebovat k instalaci, nastavení, správě a opravám těchto systémů. Jako vždy při pořízení a instalaci nových technologií se snažíme o co nejvěrnější simulaci reálných podmínek a praxe, proto budou např. kamery umístěné přímo na budově školy tak, aby žáci mohli využít všech funkcionalit a nastavení systému a zároveň si mohli ověřit funkčnost jejich nastavení v reálném provozu.

V rámci tohoto projektu byly zakoupeny také prvky domovní automatizace Google Home, se kterými se mohou naši žáci naučit většinu možností tohoto systému. Jedná se hlavně o ovládání osvětlení a spotřebičů pomocí hlasových příkazů, dotykových displejů, automatizace zapínání a ovládání těchto zařízení v závislosti na čase, osvětlení místností, přítomnosti osob, meteorologických podmínek apod. Ovládat celý systém lze pomocí chytrých telefonů, PC, notebooků, a to lokálně nebo vzdáleně z jakéhokoliv místa na planetě. Tento systém umožňuje také ovládání Smart TV, videotéky, hudby apod.

Pro tuto techniku je nyní budována nová učebna tak, abychom maximálně využili možností všech systémů.