Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika
Úvodní stránka/Aktivity školy, Informace školy/SETKÁNÍ PROJEKTOVÉHO TÝMU SAFNOT V BULHARSKU 6. – 12.6.2019

SETKÁNÍ PROJEKTOVÉHO TÝMU SAFNOT V BULHARSKU 6. – 12.6.2019

STUDENTI SPŠP-COP ZLÍN NA PROJEKTOVÉM SETKÁNÍ SAFNOT V BULHARSKU

6. – 11. června 2019 proběhlo další setkání mezinárodního projektu Save the Future Not Only Today (SAFNOT) financovaného EU prostřednictvím programu Erasmus+. Tentokrát se studenti SPŠP-COP Zlín setkali se svými projektovými partnery z Turecka, Bulharska, Rumunska a Lotyšska v bulharském městě Dobrich. Zde se během projektových aktivit seznámili s bulharskou historií, kulturou i místními kulinářskými specialitami, jejichž přípravu si mohli sami vyzkoušet.

Také navštívili uličku „Starý Dobrich“, kde v historických malebných domcích uchovávají tradiční řemesla jako čepičář, kloboučník, koželuh, kožešník nebo knihař. V sobotu společně strávili krásné chvíle v botanické zahradě Balchik, v mušlí biofarmě a na mysu Kaliakra, prošli si přímořské letovisko Varnu. Nejdůležitějším bodem bohatého programu ale byly workshopy, ve kterých mezinárodní týmy sestavené ze studentů partnerských škol z Bulharska, Lotyšska, Rumunska, Turecka a České republiky plnily různé úkoly. Prvním z nich bylo vytvořit praktické a účelové výrobky z již použitých materiálů (skla, papíru, plastů, plechovek atd.) na vybavení kanceláře, třídy nebo domácnosti. Dále účastníci navštívili speciální zoo pro zvířata v nouzi Ecovillage “Dobrozhuntsi”, kde se při komentované prohlídce seznámili s péčí o zraněná zvířata i o zvířata, které si lidé původně přinesli domů jako domácí mazlíčky a pak už se o ně nemohli nebo nechtěli starat. Zlatým hřebem této prohlídky byl medvěd hnědý, který si v bezprostřední blízkosti pochutnával na mrkvi a jablíčkách přinesených návštěvníky zoo. V zoo také proběhl další workshop. Projektový tým zde společným úsilím vyrobil plot z větví a klacků kolem výběhu pro jeleny sika.

Projektový tým byl také pozván na radnici, kde se účastníci dozvěděli o recyklačním programu města Dobrich.

Poslední den patřil návštěvě recyklační stanice ve Stozheru, kterou postavili s pomocí peněz z EU. Závěr celého setkání patřil výletu do přímořského letoviska Varna, které má krásné historické centrum se širokou pěší zónou a kouzelný park podél mořského břehu s příznačným názvem Mořská zahrada. V tomto parku je situováno Delfinárium, jehož návštěva byla zlatou tečkou za báječným týdnem.

Děkujeme partnerské škole Sdruzhenie Chastna profilirana gimnaziya po turizam i predpriemachestvo Rayko Tsonchev z města Dobrich za skvěle připravené projektové setkání, ze kterého si všichni účastníci odvezli nové poznatky, dovednosti a nezapomenutelné zážitky.

Kateřina Dvořáková

Publikováno: 25.6.2019|Kategorie: Aktivity školy, Informace školy|