Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika
Úvodní stránka/Aktivity školy, Elektrotechnické obory/Model domu zabezpečeného komponenty ARDUINO

Model domu zabezpečeného komponenty ARDUINO

Naši učitelé odborného výcviku oboru Mechanik elektrotechnik se zapojili do projektu IKAP v němž vymysleli a zkonstruovali model domu, který má zabezpečovací systém vytvořen z komponentů automatizačního systému ARDUINO. Tento modulární systém umožňuje vytvořit téměř libovolné automatizační či robotické systémy a sestavy. Náš model domu simuluje zabezpečovací systém, jak jej všichni známe. Jedná se o zabezpečení oken, dveří a prostoru za pomoci pohybových čidel. Využívá všechny technologie, které jsou používány v běžných zabezpečovacích systémech. Rozdíl je pouze v tom, že si tento systém naši žáci mohou libovolně navrhnout a přizpůsobit a cenově je na zlomku profesionálních systémů. Tento systém se skládá z malých desek, které se spolu propojují. Každá deska má svoji přesnou funkci a dle počtu a druhu zvolených desek určujeme funkčnost a složitost celého systému.

Žáci oboru Mechanik elektrotechnik se pomocí tohoto modelu naučí nejen základy programování, ale osvojí si také principy a funkce jednotlivých čidel a senzorů. Programovací jazyk je relativně jednoduchý a velmi rychle lze dosáhnout dílčích i komplexních výsledků. Celý systém je otevřený a komunita lidí, zabývajících se tímto projektem je velmi rozsáhlá, celosvětová a většinu programů lze z této komunity volně získat a pouze si je upravit dle vlastních a jedinečných potřeb. Což znovu velmi urychluje stavbu i kompletní dokončení systému, žáky to ještě více zaujme a vtáhne do výuky.

Naši žáci mohou přenést všechny zde získané znalosti do jiných programovacích jazyků a využít je v pozdějším studiu např. při programování průmyslových robotů nebo ovládání výrobních linek a automatizačních procesů.

Díky velmi zdařilému vizuálnímu provedení si žáci velmi snadno představí reálné umístění komponent a rychle pochopí funkci systému.

Publikováno: 15.5.2019|Kategorie: Aktivity školy, Elektrotechnické obory|