Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika
Úvodní stránka/Aktivity školy, Informace školy, Polygrafické obory/Mezinárodní soutěž dovedností mladých grafiků 2019

Mezinárodní soutěž dovedností mladých grafiků 2019

Soutěž dovednosti mladých grafiků – 14. ročník, 9. – 12. 4. 2019

Střední průmyslová škola polytechnická – Centrum odborné přípravy Zlín byla opět v letošním školním roce organizátorem Soutěže dovednosti mladých grafiků. Ve dnech 9.-12. 4. 2019 proběhl již 14. ročník pod záštitou MŠMT a Mgr. Petra Gazdíka, člena rady Zlínského kraje pro školství.

Soutěž je určena pro žáky polygrafických a uměleckých škol vyučujících čtyřletý obor vzdělávání s maturitní zkouškou Reprodukční grafik pro média, tříletý obor vzdělávání s výučním listem Reprodukční grafik a čtyřletý obor vzdělávání s maturitní zkouškou Polygrafie. Cílem projektu je zdokonalit dovednosti týmů z jednotlivých škol, navázat kontakty mezi školami, získat a vyměnit si zkušenosti.

Třídenní soutěže se zúčastnily týmy z České a Slovenské republiky – celkem deset dvoučlenných týmů s pedagogickým doprovodem. Soutěžící museli splnit několik úkolů, které byly hodnoceny čtyřčlennou porotou z řad profesionálů oboru grafiky, reklamy a multimédií. Hodnotila se kreativita, grafické a technické zpracování. Námětem prvního úkolu – buttonu – bylo 30. výročí Sametové revoluce. Dalšími soutěžními úkoly pak bylo zhotovení propagačních materiálů pro konkrétní firmu – likérku Rudolf Jelínek, a.s., ve Vizovicích-Razově, konkrétně rollupu, tří reportážních fotografií a skládačky.

Ředitel školy Ing. Bc. Jiří Charvát slavnostně zahájil celou soutěž. Vedoucí učitelka polygrafických oborů Mgr. Božena Kubaláková představila jednotlivé soutěžní týmy a seznámila všechny s organizací soutěže. Slavnostní večer se uskutečnil v úterý 9. dubna v kulturním sále Domova mládeže.

Ve středu 10. dubna ráno navštívily všechny týmy včetně pedagogického doprovodu likérku Rudolf Jelínek, a.s., ve Vizovicích-Razově. Účastníci soutěže měli možnost nahlédnout do historie firmy, seznámit se s výrobou a pořídit fotodokumentaci, kterou potřebovali k následnému splnění úkolů. Exkurze začala expozicí v Jelínkově koštovně, následovala prohlídka pěstitelské pálenice, provozu zrání destilátů s obřími sudy a stáčírny. Zajímavostí bylo, že právě v době naší návštěvy pobýval v destilérce rabín, který dohlížel na správnou přípravu košer slivovice, s jejíž produkcí firma začala již před více než 80 lety. Po krátkém odpočinku a obědě na Domově mládeže se žáci odebrali do učeben polygrafie na Růmech, kde byli seznámeni se soutěžními úkoly.

Ve čtvrtek 11. dubna týmy pokračovaly v práci na zadaných tématech. Oživením soutěžního dne byl výlet do zlínských filmových ateliérů na Kudlově, do expozic Filmového uzlu. Součástí této návštěvy byl zajímavý výklad pana Kroupy (bývalého kameramana), který hovořil o své spolupráci s Karlem Zemanem a Hermínou Týrlovou, o historii a vzniku filmových ateliérů ve Zlíně, reklamě a propagaci u firmy Baťa, která měla samostatné reklamní oddělení i s tiskovými stroji. Odpoledne pokračovali soutěžní týmy v plnění zadaných úkolů.

V pátek 12. dubna proběhlo v sále Domova mládeže vyhodnocení a slavnostní vyhlášení výsledků soutěže s předáním cen. Výkony jednotlivých týmů hodnotila nezávislá komise ve složení: RNDr. Petr Novotný – pedagog, vyučuje v Ateliéru reklamní fotografie FMK Univerzity T. Bati ve Zlíně, Lubor Kaluža – člen představenstva firmy GRASPO CZ, a.s. Zlín, Mgr. Antonín Ulman – učitel odborných IT předmětů, webmaster a správce sítí na Akademii informatiky ve Zlíně a Střední škole Baltaci, s.r.o. ve Zlíně, Ak. soch. Jiří Podškubka – pedagog Střední průmyslové školy polytechnické – Centra odborné přípravy Zlín. Porota odpovědně zhodnotila kreativitu, grafické a technické zpracování jednotlivých soutěžních úkolů.

První místo obsadil soutěžní tým Střední odborné škola mediální grafiky a polygrafie Rumburk – Dan Rýdl a Petr Mareš. Na druhém místě skončila Stredná odborná škola polygrafická Bratislava – Lucia Chalková a Marietta Brandisová. O třetí místo se podělily Stredná odborná škola Košice – Miroslava Šuščáková a Sophie Kandriková a Střední průmyslová škola polytechnická – Centrum odborné přípravy Zlín – Blanka Máčalová a Jan Lekeš. Po blahopřejných proslovech jednotlivých členů poroty a ředitele školy Ing. Bc. Jiřího Charváta soutěžící i pedagogové společně diskutovali o svých dojmech ze soutěže a prohlédli si nainstalovanou expozici všech soutěžních úkolů. Na závěr se se všemi rozloučila vedoucí učitelka odborného výcviku Mgr. Božena Kubaláková, která poděkovala zástupkyni ředitele pro VMV a vedoucí Domova mládeže Mgr. Františce Fojtů za zajištění ubytování a stravování všech soutěžních týmů. Nezapomněla poděkovat také všem, kteří se zúčastnili přípravy a organizace soutěže. Závěrečnou tečkou byl dotaz pana ředitele Ing. Bc. Jiřího Charváta na to, kde se bude tato soutěž konat příští rok. Snad se to brzy dozvíme a jubilejní 15. ročník si všichni užijeme ve stejné přátelské atmosféře při vzájemném předávání zkušeností v polygrafických dovednostech.

Tabulka výsledkové listiny2019

Plakát souteže

Záštita soutěže

Publikováno: 9.4.2019|Kategorie: Aktivity školy, Informace školy, Polygrafické obory|