Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika
Úvodní stránka/Elektrotechnické obory, Informace školy/Školení žáků oboru Mechanik elektrotechnik z robotiky ABB

Školení žáků oboru Mechanik elektrotechnik z robotiky ABB

Díky společnosti Kovárna VIVA a.s. dostali dva žáci oboru Mechanik elektrotechnik možnost bezplatného školení z kolaborativní robotiky ve společnosti ABB s. r. o.

Toto školení proběhlo v centru robotiky ABB ve Vestci u Prahy ve dnech 10. 4. až 13. 4. 2017. Robot YuMI, kterého se školení týkalo, je určen pro spolupráci s člověkem a je navržen tak, aby nemohl člověku ublížit. Neobsahuje žádná ohrazení, žádné klece, žádné zóny. YuMi je prvním robotem, který dokáže skutečně spolupracovat. Zařízení tvoří flexibilní paže, systém podávání součástek, kamerový systém umísťování součástek a robotické řízení na špičkové úrovni. YuMi je vizí budoucnosti. YuMi znamená „You and Me”, tedy „ty a já“. Dokáže manipulovat s libovolnými předměty od švýcarských hodinek po tablety, a to s přesností, jakou potřebujete pro navléknutí nitě do ucha jehly. Jedná se o technologickou špičku na trhu s největším rozsahem pohybů. Robot je vybaven dvěma pažemi, z nichž každá má 7 os pohybu. Celkem se tedy jedná o 14 os pohybu v obou pažích. Žáci dostali všechny podklady, informace a také si vyzkoušeli celý programovací proces včetně testování. Poté, co byli žáci kompletně proškolení, docházeli v rámci odborného výcviku na UTB ve Zlíně, kde si procvičovali programování a práci s robotem YuMI. Následně se účastnili prezentace tohoto druhu robotiky na Zlínském filmovém festivalu.

V příštím školním roce, i těch dalších, máme přislíbeno zapůjčení robota YuMI do výuky odborného výcviku Mechanik elektrotechnik. To tedy znamená, že si tuto špičkovou technologii budou moci vyzkoušet všichni žáci elektrotechnických oborů naší školy.

Publikováno: 24.11.2017|Kategorie: Elektrotechnické obory, Informace školy|