Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika
Úvodní stránka/Aktivity školy, Informace školy/Středoškolské mistrovství ČR v požárním sportu

Středoškolské mistrovství ČR v požárním sportu

Ve dnech 20. – 21. dubna 2017 se naše Střední průmyslová škola polytechnická – Centrum odborné přípravy Zlín zúčastnila Středoškolského mistrovství ČR v požárním sportu v Pardubicích. O naší účasti napsal žák 3. ročníku Milan Vala

Složení družstva

Středoškolské mistrovství ČR v požárním sportu

Ve dnech 20. – 21. dubna 2017 se naše Střední průmyslová škola polytechnická – Centrum odborné přípravy Zlín zúčastnila Středoškolského mistrovství ČR v požárním sportu Pardubicích. V mužské kategorii se soutěže zúčastnilo 21 škol.

Naši školu, celý Zlínský kraj i hasičské oddíly reprezentovalo 10 žáků. Jednalo se o SDH Sazovice, SDH Mysločovice, SDH Pohořelice, SDH Racková a SDH Slušovice. Chtěli bychom poděkovat Obecnímu úřadu Březová u Zlína a stavební firmě Polaštík, které naši účast na mistroství sponzorovaly, a Městskému úřadu Slušovice a SDH Slušovice, které nám půjčily auto. Naše poděkování pak patří rovněž panu Jiřímu Fišnarovi, že byl ochotný řídit a dopravit naše žáky do Pardubic.

První soutěžní den začínal už zrána, kdy v 8:00 h proběhl slavnostní nástup všech zúčastněných týmů
a kdy se soutěžící seznámili s organizátory závodů, se všemi rozhodčími a pravidly.

Po 9. hodině se začínalo první disciplínou, kterou byl běh na 100 m s překážkami.
Této disciplíny se účastnilo 8 žáků naší školy. Hned v prvním rozběhu nastupoval náš žák, který překonal bariéru v podobě kladiny a zvládl zapojit hadici i proudnici. Na začátek mistroství zaběhl velmi uspokojivý čas a motivoval tak naše žáky k dalším výkonům. Motivace to byla velmi účinná, protože naše škola se po první disciplíně umístila na krásném 4. místě necelé dvě desetiny sekundy za třetí Třebíčí a 16 sekund za prvními Pardubicemi, které suverénně vedly. Ale i tak to pro naše žáky byl snový start do mistrovství a skvělá výchozí pozice do druhé disciplíny.

Druha disciplína začínala až po 5. hodině odpolední, jelikož se čekalo, než odběhnou své disciplíny dívky, mezi kterými měl Zlínsky kraj také své zástupce, a to děvčata z Obchodní akademie Zlín. Jako druhá disciplína se běžely štafety 4 x 100 m překážek, kde měli naši chlapci dvě štafety. Jak už se stalo zvykem, naše škola startovala jako první se střední školou z Třebíče.

Při první překážce, které se říká domeček, nám všem zatrnulo, když náš žák málem upadl. Vše ale dobře dopadlo a nakonec předával štafetu dokonce s nepatrným náskokem. Zbylé úseky štafety už hoši zaběhli bez problémů a dostali se na průběžné první místo. To ale nemělo dlouhé trvání, protože se startovním číslem 7 vběhly do štafety jako uragan Pardubice, které měly ve svých řadách několik reprezentantů,
a odsunuly nás na druhé místo, kde jsme se drželi dlouho, ale při druhém kole nás nejdřív předběhli studenti z Třebíče, aby nás pak v posledním běhu porazily ještě Střední škola Dubno a Hranice. Ale i tak jsme si do druhého dne odnášeli krásné 5. místo a měli velkou šanci umístit se mezi 3 nejlepší týmy, což by znamenalo postoupit do Ostravy.

Bohužel jsme vstali špatnou nohou, a když jsme šli v pátek jako první na start do poslední disciplíny v požárním útoku, jako by se hochům lepila smůla na paty. Nejdříve se nezdařilo spojit na poprvé savici,
a ztratili jsme tak cenné vteřiny. Při druhém pokusu se pak pokazilo úplně vše. Nejprve se chlapcům nepodařilo nastartovat mašinu a nakonec, když už to vypadalo dobře, se rozpojily hadice a bylo po nadějích. Naštěstí nebyli jediní, kdo měl smůlu, a tak si hoši z Pardubic odvezli krásné celkové 6. místo, spoustu zážitků a zkušeností do jejich další hasičské kariéry. Myslím, že chlapci jen potvrdili, že si zaslouží reprezentovat naši školu i město, a zbývá jim jen popřát hodně štěstí do dalších soutěží.

                                                                                                                                                                 Milan Vala, 3OK

Publikováno: 3.5.2017|Kategorie: Aktivity školy, Informace školy|