Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika

Výstava ORBIS PICTUS PLAY ZLÍN

Na konci školního roku jsme se žáky prvního ročníku oboru elektrikář – silnoproud navštívili dvojdílnou interaktivní výstavu ORBIS PICTUS PLAY ZLÍN. Název výstavy ukazuje na inspiraci Janem Ámosem Komenským a jeho heslo „škola hrou“ se zde opravdu uplatňuje. Exponáty nejsou schovány za silným sklem, nejsou zde tabulky „NEDOTÝKATI SE“, ale právě naopak, přes 60 interaktivních objektů je přímo určeno k tomu, aby s nimi návštěvník tvořivě manipuloval a rozvíjel tak i svou fantazii.

První část expozice je umístěna ve zlínském zámku a je věnována především práci se zvukem, ale též i v kombinaci s pohybem nebo se světlem.

Druhou část výstavy návštěvník najde v prostorách 14ǀ15 BAŤOVA INSTITUTU v přízemí budovy 14. Zde je v zatemněném sále instalována část věnující se převážně působení světla a barev, někdy též v kombinaci se zvukem. Návštěvníci jsou opět povzbuzováni k tomu, aby s fantazií tvořivě vytvářeli různé kombinace barevných světelných i zvukových dojmů, poučí se o míchání barevných světel, zrcadlení a vytváření prostorových i pohybových iluzí.

Spontánní zapojení žáků do zkoumání působení zvukových i světelných efektů v obou částech expozice nejlépe potvrzuje úspěšnost tohoto modelu výstavy.

Jan Skohoutil, učitel odborného výcviku elektro

Publikováno: 21.6.2016|Kategorie: Elektrotechnické obory, Informace školy|