Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika
Úvodní stránka/Elektrotechnické obory, Informace školy/Exkurze: Elektrárna – teplárna v areálu Svitu Zlín

Exkurze: Elektrárna – teplárna v areálu Svitu Zlín

Tak jako každý rok jsme v rámci odborných exkurzí se žáky oborů elektrikář – silnoproud a mechanik – elektrotechnik navštívili elektrárnu – teplárnu v areálu Svitu ve Zlíně. Na vrátnici jsme jako obvykle obdrželi ochranné pomůcky, helmy, ochranné brýle a chrániče sluchu, což je povinné i pro návštěvy. Potom se nám věnovali dva pracovníci elektrárny, takže exkurze byla pestřejší a výklad plný zajímavých detailů. Nejprve nás v zasedací místnosti seznámili s historií a postupnou modernizací elektrárny až po současnost, kdy se pečlivě dbá na co nejekologičtější provoz spalování i čištění odváděných spalin.

To také znamená nutnost pečlivě hlídat a řídit parametry spalování, takže každý kotel má přes 3 000 měřicích čidel, jejichž signály se musí přenést do velína, kde jsou zpracovány pomocí speciálního software a zobrazeny na monitorech operátorů. Jak jsme mohli vidět, může být práce operátora kotle dost „napínavá“. Podívat se do místnosti kabelových přívodů byl vzhledem k jejich množství také zážitek. Viděli jsme samozřejmě i rozvodnu, turbínu s generátorem a prošli jsme se kolem několikapatrového kotle.

Je vidět, že pracovníci elektrárny musí být dost všestranní a uplatňovat znalosti v oboru silnoproudu i slaboproudu, výpočetní techniky a také být šikovní mechanici.

Jan Skohoutil, učitel odborného výcviku elektro

Publikováno: 21.6.2016|Kategorie: Elektrotechnické obory, Informace školy|