Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika

Exkurze do rozvodny Mladcová

Každý školní rok v posledním měsíci v rámci odborných exkurzí navštěvujeme se žáky oboru elektrikář – silnoproud rozvodnu nejvyššího stupně rozvodné soustavy, rozvodnu 400 kV/110 kV Otrokovice – Jaříč. Tento rok ale vzhledem k probíhající velké rekonstrukci nebyla exkurze v této rozvodně možná, proto nám byla náhradou domluvena exkurze na rozvodně 110 kV/22 kV Mladcová, kterou navíc dobře vidíme z oken naší školy.

Je to rozvodna nižšího stupně rozvodné soustavy transformující napětí 110 kV (přiváděné právě z rozvodny Otrokovice – Jaříč) na napětí 22 kV, které je potom dále rozváděno do jednotlivých částí Zlína. Na rozvodně Mladcová jsme byli poprvé, ale vzhledem k velmi zajímavému a poučnému výkladu pracovníka rozvodny, který nás provázel, měla exkurze vynikající úroveň. Naši žáci si tak mohli v praxi zopakovat vše, co se učili o spínacích přístrojích, jištění, rozvaděčích, kabelech i o pravidlech pro bezpečnou práci.

Rozvodna již je modernizovaná, což, jak jsme mohli vidět, přináší úsporu místa – místo tradičních tří pater jsou rozvaděče a řízení přepínání včetně kabelových přívodů už pouze v jednom patře, ale dle pracovníků rozvodny těsnější montáž někdy může působit problémy při potřebě výměny některých dílů.

Jan Skohoutil, učitel odborného výcviku elektro

 

Publikováno: 8.6.2016|Kategorie: Elektrotechnické obory, Informace školy|