Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika
Úvodní stránka/Důležité, Zpracovatelské obory/Společná výstava středních škol v sídle Zlínského kraje

Společná výstava středních škol v sídle Zlínského kraje

Žáci naší školy oboru Design a zpracování výrobků s Ing. Irenou Popelovou a Ak. Soch. Jiřím Podškubkou se významnou měrou podíleli na tvorbě  modelů šatů, které reprezentují regiony Zlínského kraje. Výstavu můžete navštívit v 21. budově – sídle Zlínského kraje. Reportáž ze slavnostní vernisáže výstavy najdete ZDE.

Zlínský kraj očima žáků středních škol

Když jsme se dověděli o tomto projektu a uviděli kreslené návrhy šatů z vizovické školy, hodně nás to nadchlo, protože jako designéři spotřebních výrobků rádi tvoříme nové věci.Tak jsme se pod vedením paní učitelky Ireny Popelové a pana učitele Jiřího Podškubky pustili do práce.

Při výrobě používáme hlavně přírodní usně, ale také textilní či syntetické materiály.

 

kromeriz

Na modelu Kroměříže bylo naším úkolem vytvořit Květnou zahradu. Na šablonu přední části sukně ve tvaru trojúhelníku jsme si rozkreslili podle skutečnosti tvary ornamentálních záhonů květů, chodníků a bludiště z živých plotů. Podle nákresu jsme vykrojili z kartonu šablony jednotlivých segmentů a podle nich pak jednotlivě tvary vykrajovali z různobarevných usní.

 

 

 

zlin

 

U modelu Zlína jsme měli vytvořit centrální dekorační pás symbolizující mrakodrap „Jedenadvacítku“. Nejprve jsme si vykrájeli podkladové obdélníky z tvrzeného polystyrenu, které jsme oblepili stříbrnou fólií, a na to teprve nalepili skleněné pískované obdélníky, představující okna 21. budovy. Pak jsme jednotlivá sklíčka nalepovali na předem rozměřený pás koženky.

 

hradiste

 

Pro model Uherské Hradiště jsme ručně vykrajovali a vysekávali krajku z bílé usně podle předem zhotovené šablony. Nejtěžší pro nás bylo vyrobit krojovou obuv – a s tím nám velmi pomohl výrobce krpců a krojové obuvi pan Jiří Hýža.

 

vsetin

 

 

 

Podobně nám byl nápomocen i při výrobě soukenných střevíců pro model znázorňující Vsetín. K tomu jsme ještě nastříhali na pákových nůžkách usňové řemínky a ovečky, také z usně, vysekali tvarovými noži na vysekávacím stroji.

 

 

Práce na tomto projektu pro nás byla obrovská zkušenost a radost, a když vidíme hotové modely, jsme pyšní na to, že jsme se na jejich tvorbě také podíleli.

Zdeněk Fridrich a David Bednařík, žáci 3 MZ

Publikováno: 28.1.2016|Kategorie: Důležité, Zpracovatelské obory|