Všechny aktuality
Důležité
Aktivity školy
Strojaři
Elektrotechnika
Polygrafie
Informatika
Úvodní stránka/Informace školy, Strojírenské obory/I v mladém věku lze dosáhnou úspěchu

I v mladém věku lze dosáhnou úspěchu

Ve středu 11. 5. 2016 naši školu navštívil jeden z předních aplikačních techniků firmy Tajmac – ZPS divize automaty oddělení aplikačního střediska Pavel Hyánek. Jde o absolventa naší školy, který studoval obor Mechanik seřizovač a toto studium ukončil v roce 2010. Ve firmě pracuje 5 let a za tuto krátkou dobu dosáhl významného postavení v aplikačním oddělení divize automaty. Nutno podotknout, že tato divize nám v současné době generálkuje již druhou vícevřetenovou vrtačku a náklady spojené s opravou hradí firma Tajmac – ZPS.

Pavel Hyánek nám představil divizi automaty, její organizační strukturu, seznámil nás s postupem realizace tvorby technologie a seřízení stroje podle požadavku zákazníka. U vícevřetenových soustružnických automatů se obrábění složitého dílce rozloží na několik vřeten, které pracují současně. Proto je možné i složité součásti vyrábět ve vteřinových časech. Požadavky zákazníka – to je výzva pro konstruktéry, technology, seřizovače a „servisáky“. S výrobou je spojeno i řešení přípravků, upínačů, manipulace s polotovarem apod. Zakázka je řešena od podpisu smlouvy přes vlastní přípravu, seřízení na daný výrobek a přejímku stroje ve firmě až po instalaci stroje u zákazníka.  Samozřejmostí je proškolení obsluhy stroje.

Firma řeší výrobu a dodává seřízené stroje do automobilového průmyslu, leteckého průmyslu, výroba vodo, topo součástí, spřádací stroje a dalších odvětví průmyslu po celém světě. S tím souvisí instalace, seřízení stroje u zákazníka a servis strojů. Pavel Hyánek i přes svůj mladý věk dokáže pracovat u zákazníků v mnoha zemích světa a dělat dobré jméno značce Tajmac – ZPS. Při své práci navštívil Jižní Koreu, Spojené státy Americké, Itálii, Mexiko, Egypt, Srbsko, Polsko, Německo, Francii, Rusko. Dokáže zajímavě vyprávět nejen o své práci, ale i o tom co v těchto zemích viděl a zažil. O důležitosti znalosti jazyků, schopnost improvizace a řešení nenadálých situací, která tato práce přináší. To vše je podloženo znalostmi a ochotou poprat se s problémy.

Pro žáky a pedagogy si připravil zajímavou prezentaci, přinesl ukázky výrobků a jejich výrobu ukázal na prezentačním videu. Přednášky se zúčastnilo přes sto žáků vyšších ročníků oboru Mechanik seřizovač a Mechanik elektrotechnik. Svým věkem je blízký našim studentům a ti viděli, že úspěchu lze dosáhnout i v mladém věku, ale za předpokladu, že pro to jsou ochotni věnovat čas při studiu a v práci. Mladí lidé jsou kritičtí ke druhým, mnohdy méně k sobě, a svoji kritiku dávají najevo nespokojeností, nebo vyrušováním. To se při přednášce nestalo ba naopak zájem a pozornost byla po celou dobu setkání velká. Nejlepším poděkováním žáků Pavlovi za přednášku byl spontánní potlesk na závěr.

Žáci poděkovali potleskem Pavlovi Hyánkovi a já bych chtěl poděkovat personálnímu oddělení firmy Tajmac – ZPS za vstřícnost a ochotu tuto přednášku uskutečnit.

Bc. Petr Málek, Střední průmyslová škola polytechnická Zlín

Publikováno: 18.5.2016|Kategorie: Informace školy, Strojírenské obory|